TD Podlehnik

Podlehnik 9

2286 Podehnik


Predsednik Turističnega društva Milan Vidovič

Kontakt:
tel.:051 414 280

tdpodlehnik@gmail.com

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>
 
ADVENTNI VENEC
Člani Turističnega društva so se v soboto zbrali pri Novi cerkvi pred prvo adventno nedeljo ter s skupnimi močmi izdelali adventni venec – velikana in adventne venčke za tri cerkve.
Delo je bilo zahtevno, zahtevalo pa je tudi več priprav najrazličnejšega materiala, ki ga je v celoti pripravil Zvonko Mlakar.
Latinska beseda adventus pomeni prihod. Liturgična barva za ta čas je vijoličasta, kar pomeni spokornost. Je čas, ko se spomnimo preteklosti, nas spodbuja, da se pripravimo na bodočnost. To je čas štirih tednov pred božičem.
Čas pred Božičem in novim letom se vsakogar dotakne na poseben način. Morda le s prijetnimi spomini na otroštvo, morda z zavzetostjo, da bo letos še posebej lepo ali morda da vse to ustvarimo v lastnem domu. Zadnji dnevi, ki jih spremlja pričakovanje praznikov, bodo kar zbežali, zato ne dopustimo, da nas zajame tekanje po trgovinah, kupovanje daril, temveč ustvarjajmo doma v krogu družine.
 
 

MARTINOVANJE           

FOTOGRAFIJE
Martinovanje se je letos pričelo že 6. 11. in je trajalo cel teden.
Izvedli smo šest pušlšankov: pri vinogradniku Dušanu Hrnecu, pri vinogradniku Konradu Vaupotiču, v baru Maučič, na sv. Martina dan pa v baru Babilon, kjer so hkrati praznovali tudi 25 let delovanja bara, pri vinogradniku Branku Plajnšku in zadnji dan pri vinogradništvu Cestnik-Vaupotič.
Na zahvalno nedeljo je bil blagoslov mošta pri pozni maši v Novi cerkvi.
Drugi dan popoldan je sledilo pospravljanje klopotca za naslednje leto.
Martinovanje smo zaključili z osrednjo prireditvijo v soboto v krajevni dvorani, ki je bila še bolj polna kot vsa leta doslej, saj so gostili goste iz Goriških Brd.
Ob osrednji prireditvi so pripravili bogato razstavo in raznovrstni kulturni program. Zapele so ljudske pevke in zaigrali ljudski godci Haloški veseljaki. Seveda pa nikakor ni manjkal šaljivi krst mošta, ki ga je izvedla skupina za ohranjanje šeg in navad. Letošnji vinogradnik, sedmi po vrsti je znan podlehniški podjetnik Franc Toplak. Šurc je prejel od lanskega vinogradnika Dušana Hrnca, zavezati pa mu ga je pomagala soproga Zofka.
Martinovanje je zahvala jeseni, ki nas bogato nagradi s pridelki. Prav tako pa se tudi mi zahvalimo za vse dobro v celem letu.
 
 

MARTINOVANJE 2009

9. TRADICIONALNO MARTINOVANJE
Z JESENSKIMI PRIREDITVAMI TD PODLEHNIK

pdfZLOŽENKA (.pdf 4.3MB)

 
 

BLAGOSLOV MOŠTA

Praznik zahvale je dan hvaležnosti in zahvaljevanja, vendar ne le za letino in pridelke, ki jih je dala narava, ampak tudi za druge darove, za spoznanje, za dobroto, za dom, za čas, za vero. Zahvala zajema vse naše življenje – vse, kar smo in kar imamo. Je zahvala za dobro zdravje, dobroto in vrednote. Krepi osnovno razsežnost medsebojnih odnosov. Najvišja oblika zahvale za kristjane je daritev sv. maše, kjer se zahvaljujemo za vse, kar nam je podarjeno.
Na zahvalno nedeljo, pri pozni maši pri Novi cerkvi so se župljani, zahvalili za bogate sadove, ker je zemlja zopet bogato obrodila. Zahvala je veljala za dobro letino skoraj vseh vrst pridelkov, predvsem pa še ene dobre vinske letine, kljub slabemu vremenu, ki je letos pestilo vinogradnike in njihove družine.
V občini turistično društvo že sedmo leto izbira vinogradnika leta, izbirajo ljudi, ki so zrasli na zemlji, jo spoštujejo in obdelujejo ter gojijo vinsko trto. Med mašo sta na oltar prinesla darove kruh in vino novi vinogradnik Franc Toplak in njegova žena Zofka.
Po maši in vzpodbudni pridigi je p. Janko Gašparič opravil blagoslov mošta vinogradnika leta. Vse navzoče sta pozdravila predsednik TD Milan Vidovič in župan Marko Maučič in jim zaželela obilo dobrega pridelka. Nato so nazdravili z vinom novega vinogradnika. Zakusko je pripravila družina Toplak s sorodniki.
Nalili so si čistega vina, ki je plemeniti dar narave za zmernega človeka.
Sledil je bogat kulturni program. Zaigrali so turistični podmladkarji OŠ Podlehnik, ljudski godci Haloški veseljaki in zapele ljudske pevke TD, program je povezoval Stanko Vaupotič.
Cerkev je bila tudi lepo okrašena s cvetjem in raznimi pridelki, ki so odraz dela pridnih kmečkih rok. Cvetje je darovalo cvetličarstvo Zupanič iz Hajdine.
 
 

KOŽUHANJE

V petek, 9.10. 2009, je bilo v sklopu jesenskih prireditev TD Podlehnik že 5. kožuhanje pri družini Jus v Stanošini.    FOTOGRAFIJE
 
 

VABILO  

TREBLJENJE BUČ
Vabimo vas na 4. tradicionalno trebljenje buč, ki bo
v petek, 16. 10. 2009, ob 15. uri,
pri družini Vaupotičevih v Jablovcu.
Za hrano in pijačo bo poskrbljeno.
Ob bogatem programu starih šeg in navad
vas bodo zabavali ljudski godci in ljudske pevke.

Pridite, veselo bo!
Upravni odbor TD
 
 

VABILO

Vabimo vas na 5. tradicionalno kožuhanje, ki bo v petek, 9. 10. 2009, ob 14. uri, pri DRUŽINI JUS v Stanošini.
Pridite primerno oblečeni, s sabo prinesite koš ali košaro.
Za hrano in pijačo bo poskrbljeno.
Ob bogatem programu starih šeg in navad vas bodo zabavali ljudski godci in ljudske pevke.

                  Pridite, veselo bo!                  Upravni odbor TD              

 
 

KNJIGA NA MAVRIČNI STRANI HALOZ

Turistično društvo Podlehnik je izdalo knjigo o Halozah, z naslovom Na mavrični strani Haloz. Avtorica je želela poudariti pisano in bogato kulturno dediščino tega okolja. Knjiga tako zajema in opisuje šege, običaje, praznovanja, ljudsko umetnost in verovanja, kulinariko, domače obrti, vinogradništvo in vinarstvo. V njej je mogoče najti tudi ljudsko poezijo. Vsebina knjige je razdeljena po letnih časih, kar še posebno poudarja kmetski, ruralni značaj tega okolja, ki je kulturo v veliki meri vezalo na naravne cikluse.
Pri nastajanju so sodelovali številni Haložani iz šestih tamkajšnjih občin: Podlehnika, Majšperka, Vidma, Zavrča, Cirkulan in Žetal.
Dobiti jo je mogoče na sedežu Turističnega društva Podlehnik. Namenjena je turistom, dobrodošla pa je tudi pri pouku v šoli in v raznih domovih za ostarele, ki lahko spoznavajo ali obujajo spomine na življenje v Halozah, kakršno je bilo nekoč in katerega biseri so se zaradi odročnosti te pokrajine v veliki meri ohranili. Gotovo pa je zanimiv in izdaten pripomoček aktivni haloški generaciji, ko se sprašuje o razvoju te slikovite pokrajine, če jo seveda želi iskreno graditi iz njenih korenin in tradicij.
 
 

PRIREDITEV

Turistično društvo Podlehnik je pripravilo prireditev na kateri se je zbralo čez štiristo obiskovalcev in nastopajočih. Je skromni začetek turizma, ki ga je v Haloze kaj težko pripeljati, morda že zaradi ozke miselnosti, da dovolj ponuja narava sama. Etnografsko zbirko na prostem so svečano predali svojemu namenu in prerezali vrvico župan Marko Maučič, predsednik Milan Vidovič in Ivan Golub. Nato sta opravila blagoslov domači duhovnik p. Vito Muhič in p. Alojz Klemenčič, ki je dolga leta deloval v Podlehniku. Zbiranje eksponatov, ki bodo krasili muzej sta vodila Jože Vaupotič in Franc Butolen s člani TD.
Vsem darovalcem se iskreno zahvaljujejo. Nato so že 4. zapored tradicionalno postavili klopotec. Projekt vodi Stanko Pevolšek s pomočniki.                            
    
 
 

VABILO

/fotogalerija//fotogalerija//fotogalerija/Vabimo vas na:
- OTVORITEV ETNOGRAFSKE ZBIRKE,
- PREDSTAVITEV KNJIGE NA MAVRIČNI STRANI HALOZ,
- 4. TRADICIONALNO POSTAVITEV KLOPOTCA,
- PODELITEV PRIZNANJ ZA OCENJEVANJE DOMOV,
ki bo, v soboto, 22. 8. 2009, ob 15. uri,
na Gorci ob VINIČARSKEM MUZEJU.
Na prireditvi bo bogat kulturni program s pogostitvijo in živo glasbo tria Žamet.
Vljudno vabljeni!
UPRAVNI ODBOR TD PODLEHNIK
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>

Aktualno

OCENJEVANJE VIN

Spoznajmo naša vina, njihove posebnosti, da jih bomo znali predstaviti, ponuditi in tržiti.

...

POHOD PO OBČINI PODLEHNIK

V soboto, 11.5.2019 je TD Podlehnik pripravilo 20. tradicionalni pohod po OBČINI PODLEHNIK. To je ...

CVETNA NEDELJA

Dnevi so spet daljši, svetlejši, toplejši in vse počasi, vendar vztrajno brsti ter zeleni. ...

19. ČISTILNA AKCIJA

Pomladansko urejanje in vzdrževanje čistega okolja je vseslovenska akcija in želi vzbuditi v ...