TD Podlehnik

Podlehnik 9

2286 Podehnik


 

Predsednik Turističnega društva Milan Vidovič

Kontakt:
tel.:051 414 280

tdpodlehnik@gmail.com

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > >>
 

KOŽUHANJE

27.10.2008
Stroji so nadomestili marsikatero lepo kmečko opravilo na kmetiji, vendar so še ljudje, ki se spominjajo starih običajev, ki so nekdaj lepšali jesenske večere na kmetijah.
Konec oktobra so že četrto leto zapored »kožuhali« pri družini Jus iz Stanošine. Vse navzoče je pozdravil predsednik Turističnega društva Milan Vidovič in župan Marko Maučič. Popoldan so se zbrali pri Jusovih, se okrepčali z izdatno malico in se odpravili na njivo. Najprej so potrgali koruzo, jo s koši in košarami znosili na traktor, nato jo je gospodar odpeljal domov, kjer je sledilo kožuhanje. Vsi so hiteli, da najdejo rdečo koruzo, saj jim potem po stari navadi ne bi bilo več treba kožuhati. Vendar nihče ni imel te sreče. Kožuhanje je potekalo ob veselem kramljanju, raznih šalah, muzikanti pa so neutrudno igrali. Ko je bilo skožuhano, so ličkanje pograbljali, koruzo pospravili v »koruzjek«. Nekaj koruze pa obesili na strop. Po dvorišču so zadišali pečeni kostanji in sledila je bogata večerja, ljudska glasba, muzika in ples.
 
 

TREBLJENJE BUČ

27.10.2008
Člani TD s predsednikom Milanom Vidovičem so pričeli z obujanjem starih šeg in navad ob kmečkih delih.
V oktobru so se zbrali na kmetiji Marije in Jožeta Vaupotiča v Jablovcu, kjer so trebili buče. Vse prisotne so presenetili z lepo razstavo iz buč, ki si jo bodo mimoidoči še dolgo lahko ogledovali. Najprej so se okrepčali, sledil je pozdrav predsednika, župana, podžupana in gostiteljev. Nato so trebili buče golice, jih stresli sušit, iz katerih se bo pozimi stisnilo okusno, dišeče bučno olje v oljarni. Na trebljenju buč so izbrali tudi Bučmana Ivana Milošiča, ki so ga okronali s krhljem najlepše buče. Sledila je bogata večerja in druženje ob ljudski muziki in pesmi.
 
 

FESTIVAL STARE TRTE V MARIBORU

 V četrtek, 25.9. 2008 se je Turistično društvo Podlehnik predstavilo na Festivalu Stare trte v Mariboru. Koordinator prireditve je bil TIC Ptuj in povabil k sodelovanju različna društva in šole s Ptuja in okolice.

Vsi sodelujoči so se predstavili na odru z bogatim programom, na stojnicah pa so predstavili kulinarične dobrote in vino.
Vse navzoče je pozdravila tudi vinska kraljica, predsednik TZ Ptuj Albin Pišek in predstavniki TZ Maribor.
Žal zaradi slabega vremena prireditev ni bila tako uspešna, vendar vsi, ki so si v prvih jesenskih dneh želeli ogledati prireditev in obiskati stojnice, jim ni bilo žal, saj so imeli kaj videti in poskusiti.
 
 

Praznovali smo 10 let obstoja TD Podlehnik!

10- letnica TD Podlehnik, 13. 9. 2008
Prireditev, ki se je odvijala 13. septembra, ob 10-letnici društva, je potekala v svečanem vzdušju, ob ogledu lepe razstave in bogatega kulturnega programa, v katerem so se predstavile skupine iz društva, nastopila pa sta tudi nepogrešljiva mlada člana, nadarjena glasbenika citrarka Petra Grabrovec in frajtonar Marko Belšak. Prireditve se je udeležilo veliko gostov.
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > >>

Aktualno

Pust 2020

PUST JE ZA NAMI
Februar je v znamenju pusta. Vesela pustna rajanja, polna glasbe, plesov, slastnih ...

JASLICE

Člani Turističnega društva so pred božičem postavili jaslice na prostem ob Viničarskem in ...

Blagoslov mošta

Naj žive ljudje, ki pridelujejo vino, kajti z njim vnesejo svetlobo sonca v človeške duše.
V ...

OBISK HRVAŠKEGA ZAGORJA  28.9.2019

PROGRAM IZLETA

Ogled gradu Trakoščan, sprehod okrog jezera. 

Ogled podjetja Presečki in ogled ...