TD Podlehnik

Podlehnik 9

2286 Podehnik


 

Predsednik Turističnega društva Milan Vidovič

Kontakt:
tel.:051 414 280

tdpodlehnik@gmail.com

Skupine, ki delujejo v okviru društva:

  • Skupina za ohranjanje šeg in navad,
  • Ljudski godci Haloški veseljaki,
  • Plesno ritmična skupina,

Skupina za ohranjanje šeg in navad

Tatjana Hrnčič, Marica Repinc in Stanko Vaupotič Drago Plajnšek
Vodja skupine: Zdenka Golub
Vsaka dežela ima svojo tradicijo, svoje običaje življenjske izkušnje, življenjske modrosti, svoje pregovore, svoje šege in navade, ki se prenašajo iz roda v rod, iz generacije v generacijo. Pri nas poznamo domače tradicionalne praznike in praznike, ki izhajajo iz drugih dežel. Praznujemo jih zaradi posebnosti, šarma, duhovnosti, dobrega tržnega turizma, ter seveda zaradi ohranjanja običajev. Skovali so jih modri ljudje, zbrusili pa so jih naši predniki s prenašanjem iz roda v rod, zato so tako prepričljivi in enostavni Mi pa smo dolžni, da ohranjamo to bogato dediščino in ne pozabimo na svoje korenine.
Vsako leto pripravijo oziroma raziščejo eno staro navado in šego ob različnih praznovanjih ali delu. Raziskali, zapisali in dramatizirali so že krst mošta, luščenje koruze, koline, peko kruha, košnjo, sestavo in postavitev klopotca, delo v vinogradu od rezi do polne kleti, odigrali kako je, če sosed k sosedu pride na obisk, kako se kožuha, trebi buče in še veliko drugega.
Njihovi nastopi se vrste skozi celo leto, saj sodelujejo oziroma nastopajo na najrazličnejših prireditvah, razstavah, rojstnih dnevih in drugih praznovanjih. Največ nastopov imajo ob postavitvi klopotcev, v času trgatve, pred martinovanjem in pred božičem, ko se na svojo pot poda Božiček. Svoje nastope popestrijo z bogato kulinarično ponudbo, dobro haloško kapljico in bogatimi razstavami.
Šege in navade so tudi navade povezane z našim obnašanjem in odnosom do drugih ljudi ter odnosom do naravnega in kulturnega okolja. Tudi sodobne šege in navade ne smejo zatoniti v pozabo, vse skupaj so dediščina različnih zgodovinskih obdobij na Slovenskem. Že stoletja usmerjajo življenje skupnosti. Mnoge od njih imajo danes nove oblike in vsebine.


Ljudski godci Haloški veseljaki

Skupino sestavljajo:, Milan Vidovič, Dejan Plavčak, Jože Vaupotič, Franc Butolen, Jožica Butolen.
Vodja skupine: Franc Butolen
Haloze so dežela, ki ji pestrosti ne manjka. Mednje sodijo mehko zaobljeni griči, ki so sončni dom vinorodnih goric, kjer zorijo številne trte. Skrivnosten, slikovit in vabljiv svet neokrnjene narave, kjer se kaže delo pridnih rok, neutrudljivega haloškega človeka. V krajih, kjer je doma žlahtna vinska trta, resno in s spoštovanjem čuvajo, kar so jim zapustili njihovi dedje, saj si zasluži pozornost. In v deželi, kjer se rojeva vino, tam je doma tudi veselje, pesem in muzika.
Ljudska muzika ni bila nikjer in nikoli sama sebi namen, marveč vedno povezana z življenjem, spremljevalka človeka od rojstva do smrti, ob vsakdanjem delu in praznovanju. Nekatere muzike so bile zložene ali uporabljane prav za določene priložnosti, kot sestavni del šeg, z njimi so obstajale in preminevale.
Iz vsebine slovenskih ljudskih pesmi, muzike in plesa odseva ne samo vsakdanjost našega človeka, njegovo gledanje na svet in življenje, njegovo mišljenje, čustvovanje in verovanje v njih je zapisan vsaj del zgodovine. Ljudska muzika je nekaj lepega, prazničnega, druži ljudi, jih razveseljuje in prinaša čustveni užitek, če se poglobimo v njeno vsebino in melodijo.
Je umetnost, saj nam brez not prinaša glasbeno harmonijo.

Plesno ritmična skupina

Otroci - plesalci
Skupino vodi: Pavla Vodušek Birko
Pavla Vodušek Birko se je pred štirimi leti z možem vrnila iz Nemčije, po dolgih letih dela v tujini, da bosta lahko preživljala doma mirna in lepa leta med domačimi ljudmi.
Zraven redne službe je 30 let v Nemčiji delala z otroki, mladino in odraslimi ter ustvarila veliko lepih koreografij – plesov. Dobila je tudi priznanje za dolgoletno delo z izseljenci v tujini. Plesalci nastopajo doma, izven domače občine in tudi v tujini. Rada ima otroke in delo z mladino, zato ves svoj prosti čas posveča najmlajšim.
Ples je umetnost, stara toliko kot je staro človeštvo samo. Zahteva veliko prostega časa mentorice in plesalcev, vendar radi posvečajo prosti čas plesu, saj jim je dodatek, ki jih sprosti in razveseli po napornem šolskem delu. Ples je užitek za mlade in starejše. Zavrtite se lahko kjerkoli in s komerkoli.
 
Skupina za ohranjanje šeg in navad
 
Ljudski godci Haloški veseljaki
 
Plesno reitmična skupina

Aktualno

ODPRTJE VINIČARSKEGA MUZEJA

Na pragu poletja je Turistično društvo Podlehnik zopet slavilo. Na Gorci, v deželi tisočerih ...

OCENJEVANJE VIN

Spoznajmo naša vina, njihove posebnosti, da jih bomo znali predstaviti, ponuditi in tržiti.

...

POHOD PO OBČINI PODLEHNIK

V soboto, 11.5.2019 je TD Podlehnik pripravilo 20. tradicionalni pohod po OBČINI PODLEHNIK. To je ...

CVETNA NEDELJA

Dnevi so spet daljši, svetlejši, toplejši in vse počasi, vendar vztrajno brsti ter zeleni. ...