TD Podlehnik

Podlehnik 9

2286 Podehnik


Predsednik Turističnega društva Milan Vidovič

Kontakt:
tel.:051 414 280

tdpodlehnik@gmail.com

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>
 
MARTINOVANJE
Vabljeni v Podlehnik-v osrčje Haloz na martinovanje.
pdfzlozenka_martinovanje_2016 (.pdf 2.1MB)
 
 

SREČANJE LJUDSKIH PEVCEV, GODCEV IN NAREČNIH SKUPIN TD PODLEHNIK TER PREDSTAVITEV DVD-ja DOBRODOŠLI IN PRIJAZNO POZDRAVLJENI V OBČINI PODLEHNIK

FOTOGRAFIJE
Včasih se je ob različnih kmečkih opravilih več pelo, godlo in plesalo. Današnji čas prinaša res veliko novega in dobrega, žal pa mnogo lepega in dobrega tone v pozabo. Zato velja še posebej pozdraviti vse tiste, ki se trudijo, da se ohranja naše bogato ljudsko izročilo.

Konec maja je v kulturno – turističnem centru v Podlehniku potekala prireditev, ki jo je pripravilo TD Podlehnik.

Ljudska pesem, muzika in narečje so kot iskrica, ki zažari, ko se srečajo duh in srce zanesenjakov. Ljudsko izročilo ni samo spremljevalka življenja, marveč zrcalo, ki odseva podobo naroda in spremljevalka kmečkega človeka.
Na letošnjem srečanju so se predstavile dve sekciji domačega društva: ljudski godci Haloški veseljaki in skupina za ohranjanje šeg in navad. V goste pa so povabili pevke ljudskih pesmi Društva Trstenke, Podgorske vaške pevke DU Podgorci, ljudske pevce iz Stoperc, Turistični podmladek OŠ Podlehnik (zaigrali so: Nejc, Tilen, Barbara, Tadej in Anže ter Haloški klapovuhi), Janez Jerenec je zaigral na trstenke, zaigrali so ljudski godci z Vidma, ljudski godci iz Majšperka in zapele pevke folklornega društva Lancova vas.
Programsko dogajanje je bilo zelo razgibano in zanimivo. Med prireditvijo so izdelovali rože iz papirja, otroci pa so delali venčke iz marjetic. Predstavljene so bile tudi šege in navade ob košnji in sušenju krme.
Vse navzoče sta pozdravila predsednik društva Milan Vidovič in podžupanja Jožica Svenšek.
Vsem nastopajočim so podelili zahvale za sodelovanje. V drugem delu prireditve so predstavili novi DVD – Dobrodošli in prijazno pozdravljeni v občini Podlehnik. Kar nekaj let je trajalo, da je DVD: zagledal luč sveta. Veliko se je bilo potrebno usklajevati, poiskati ljudi za sodelovanje pri snemanju, pripraviti delo na terenu in pa seveda zbrati finančna sredstva. Zahvala velja vsem in vsakemu posebej, ki so sodelovali pri soustvarjanju DVD-ja. Ampak delo še ni končano, sedaj je potrebno v prelepe Haloze privabiti turiste-goste, da jim vse to pokažejo in ponudijo. Najprej so si vsi filmček ogledali, nato pa sta predsednik in podžupanja podelila zahvale vsem, ki so sodelovali pri nastajanju DVD-ja. Na koncu prireditve so zapeli in zaigrali gostitelji ljudski godci Haloški veseljaki, z njimi pa je zapela cela dvorana. Program so zaključili s družabnim delom in pogostitvijo. Iz vsebine slovenskih ljudskih pesmi, muzike in plesa odseva vsakdanjost našega človeka, ki opisuje predvsem globoko vero preprostega človeka, njegovo gledanje na svet in življenje, njegovo mišljenje, čustvovanje in verovanje v njih je zapisan del zgodovine. Velika večina ljudskih pesmi opeva vesele in bridke trenutke človeškega življenja, oboje pa povezuje z vero in v njej išče odgovore ter rešitve iz stisk. Ob njih so naši predniki nabirali moči, da so zdržali in obstali.
V enem večeru so nanizali ljudske pesmi, muziko, ples, šege in navade, ki so spremljale življenjski in koledarski krog naših prednikov.
 
 

EVROPOHOD

Evropohodniki so se podali tudi skozi občino Podlehnik.
Evropohod 2016 za mir in sožitje med narodi in ljudmi, za zdravje in kulturno rast ob doživljanju kulturnih in naravnih lepot Slovenije, od Beltincev do gradu Podsreda od 25. maja do 1. junija 2016
Evropska popotniška zveza vključuje več kot 50 pohodniških in planinskih organizacij iz 30 evropskih držav, z več kot 6 milijonov članov. Evropohod je osrednja pohodniška prireditev, ki jo organizira Evropska popotniška zveza vsakih pet let in privabi množico pohodnikov iz cele Evrope.
Evropohod 2016 v Sloveniji organizira Komisija za evropske pešpoti (KEUPS) s številnimi gozdarskimi, planinskimi, turističnimi in drugimi društvi ter občinami. Evropohod 2016 je simbolna akcija Evropske popotniške zveze (EWV) z namenom družiti pohodnike po pešpoteh Evrope. Sodeluje več kot 20 držav, med njimi tudi Slovenija. Moto Evropohoda 2016:HOJA JE ENERGETSKO VARČNA IN PRIJAZNA OKOLJU. Glavna tema je "Energija".
Na lepo sončno nedeljo, 29. maja, 5. dan Evropohoda, so člani TD Podlehnik pričakali evropohodnike , ki so se ta dan podali iz Podlehnika (ribnik) na Gorco. Tukaj so jih pričakali člani TD. Najprej so jim pripravili kulturni program, vse navzoče je pozdravil predsednik TD Milan Vidovič in vodja pohoda Uroš Vidovič. Nato so jim postregli s hrano in osvežilno pijačo. Ogledali so si tudi etnološki muzej in filmček Dobrodošli in prijazno pozdravljeni v Občini Podlehnik. Za prijetno vzdušje so poskrbeli frajtonarji Franc, Nejc, Anže, Tadej in Tilen. Po okrepčilu so se pohodniki podali naprej proti Janškemu vrhu, Doklecam od tam na Ptujsko Goro, kjer so v nedeljo pohod zaključili. Pred njimi je še tri dni pohoda. Zaključek letošnjega evropohoda bo na gradu Podsreda.
 
 

POHOD

FOTOGRAFIJE
Svet je danes tako majhen, informacije o vsem in vseh dostopne komurkoli, in zdi se, da poznamo svet, da poznamo drug drugega. Pa se nam samo zdi. Tudi za ta naš majhen svet domače občine se zdi, da ga poznamo in vendar nam je še toliko skritega, toliko neznanega.
V soboto, 7.5.2016 je TD Podlehnik pripravilo 17. tradicionalni pohod po OBČINI PODLEHNIK. To je njihov tradicionalni pohod, pa vendar, kljub temu, da že sedemnajsto leto hodijo po domači občini, še niso spoznali vseh poti in skritih lepot Haloške občine Podlehnik.
Kdor hoče užiti Haloze, se mora povzpeti po bregovih na vrhove, kjer lahko hodiš ure in ure, kjer lahko hodiš v katerem koli letnem času in vedno boš videl nekaj novega, zdaj ptico, drugič cvetlico ter srečal vedno gostoljubne domačine.
Na lepo majsko jutro so se ljubitelji hoje in narave zbrali pred novim kulturno turističnim centrom. Vse navzoče je pozdravil predsednik TD Milan Vidovič. Vsak pohodnik je prejel spominsko priponko. Pot jih je vodila mimo podlehniške šole, kjer jih je pri družini Krajnc čakalo prvo okrepčilo. Bilo toliko vsega, da so skoraj pozabili nadaljevati pot. Potem so se podali naprej proti Majskemu Vrhu. Ker so se že kar utrudili, jih je pri Vinogradništvu Plavčak čakala topla malica in osvežilni napitki. Nato jih je pot vodila v dolino, prečkali so gradbišče nove avtoceste in se podali na Marof. Po naporni hoji v hrib, jih je vnovič čakalo odlično okrepčilo pri družini Pulko. Od tam pa so se po krajšem postanku odpravili do muzeja na Gorci. Zaključek pohoda je bil pri etnološkem muzeju, kjer so si lahko ogledali etnografsko zbirko vsi tisti, ki je še niso videli. Vsak, ki je želel in je imel še moči, se je lahko podal po gozdni učni poti v dolino do studenca.
Nato so bili postreženi z odlično malico. Predsednik društva Milan Vidovič in župan občine Podlehnik Marko Maučič sta podelila priznanja, ki so jih prejeli vsi, ki so prinesli vina na ocenjevanje.
Sledila je zabava do poznih popoldanskih ur, ob zvokih ljudskih godcev Srečka Letonja.
Zaupamo vase, zaupamo v prijatelja. Ni nas veliko, a nas je dovolj, da lahko sprejmemo prijatelja ali gosta ter mu ponudimo kruh in vino.
 
 

MARTINOVANJE 2015

Novembrski dnevi so dnevi hvaležnosti in zahvale.
Praznik zahvale je dan hvaležnosti in zahvaljevanja, vendar ne le za letino in pridelke, ki jih je dala narava, ampak tudi za druge darove, za spoznanje, za dobroto, za dom, za čas in prijatelje, ki jih imamo. Zahvala zajema vse naše življenje – vse, kar smo in kar imamo. Je zahvala za dobro zdravje, dobroto in vrednote. Krepi osnovno razsežnost medsebojnih odnosov. Prav vse to pomeni tudi običaj martinovanja, ki je še zelo živ v podlehniški občini.
Martinovati so pričeli že 6. 11. in je trajalo vse do 14. 11. Izvedli so štiri pušlšanke pri družini Vupotič Konrada, družini Vaupotič-Cestnik, Bar Maučič in družini Pajnkiher.
Na zahvalno nedeljo, pri pozni maši v župnijski cerkvi Sv. Trojice so se župljani, zahvalili za bogate sadove, ker je zemlja zopet bogato obrodila. Zahvala je veljala za dobro letino skoraj vseh vrst pridelkov, predvsem pa še ene dobre vinske letine. Vinogradniki so prepričani, da bo to ena izmed najboljših vinskih letin. V občini turistično društvo že 14. leto izbira vinogradnika leta, izbirajo ljudi, ki so zrasli na zemlji, jo spoštujejo in obdelujejo ter gojijo vinsko trto. Letošnji vinogradnik je do sedaj najmlajši izbran Kristijan Maučič. Izbran je prav s posebnim namenom, saj je malo mladih, ki še želijo obdelovati vinsko trto in pridelati njen sad vino. Po maši je domači duhovnik p. Andrej Sotler opravil blagoslov mošta, ki so ga prinesli vinogradniki celotne župnije. Vse navzoče sta pozdravila predsednik TD Milan Vidovič in župan Marko Maučič in jim zaželela obilo dobrega pridelka. Nalili so si čistega vina, ki je plemeniti dar narave za zmernega človeka. Sledil je bogat kulturni program. Zaigrali so ljudski godci Haloški veseljaki in zapeli Jablovški ljudski pevci, na koncu pa zapeli vsi navzoči. Cerkev je bila tudi lepo okrašena s cvetjem in raznimi pridelki, ki so odraz dela pridnih kmečkih rok. Cvetje je darovalo cvetličarstvo Zupanič iz Hajdine.
Na dan Sv. Marina pa je bilo veselo na Gorci ob etnološkem muzeju so pospravljali so klopotec.
V soboto, 14. 11. pa so izvedli zaključno prireditev v novem kulturno – turističnem centru v Podlehniku. Najprej so pripravili kulturni program v katerem so nastopili mladi harmonikarji Nejc, Anže, Luka in Tilen, zaigrala je podlehniška godba na pihala, ljudski godci Haloški veseljaki TD Podlehnik, skupina šeg in navad TD je pripravila v narečju skeč o martinovanju. Spregovorila sta župan in predsednik TD Podlehnik. Program je povezovala Zdenka Golub.
Na koncu so mlademu vinogradniku leta Kristijanu Maučiču podelili priznanje in si iz soda nalili zlato iskrečega vina. Častni občan domače občine Ludvik Maučič pa je recitiral Zdravljico Haloški kapljici. Skupina šeg in navad je opravila šaljivi krst mošta, da se je marsikatero oko orosilo od hudomušnega nastopa škofa in njegovega ministranta botra Mošteka.
Nato je sledila odlična martinova večerja, ki se je poplaknila s pristno haloško kapljico. Vsi pa so se zavrteli ob zvokih ansambla Duo Lavivo.

Pregovor pravi: Vino je solza zemlje, dar neba, sok življenja.
 
 

ČISTILNA AKCIJA 2016

     

 
 

MARTINOVANJE 2014

 
 

POSTAVITEV KLOPOTCA 2014

Ko se klopotec oglasi,vinogradnik se veseli, v gorici mu grozdje zori…


V soboto, 9.8.2014, ob 15. uri je na Gorci ob ETNOLOŠKEM MUZEJU potekalaTRADICIONALNA POSTAVITEV KLOPOTCA.
      
 
 

OCENJEVANJE DOMOV IN KMETIJ 2014

Turistično društvo Podlehnik je tudi letos ocenjevalo domove in kmetije v občini Podlehnik. Komisija je celotni kraj, še posebej vse predlagane domove ogledala in vse fotografirala.  FOTOGALERIJA

1. HIŠE
- Družina Vinkler-Zaranšek, Dežno 5d
- Družina Fideršek, Podlehnik 5i
- Jožica Krajnc in Nežka Sakelšek, Stanošina 13

2. OHRANJANJANJE ARHITEKTURNE DEDIŠČINE
Družina Golub, Stanošina 37

3. KMETIJA
- Družina Zajšek, Stanošina 6

4. VINOGRADNIŠKA KMETIJA
- Stanko in Gelica Prevolšek, Gorca 80

5. VIKEND
- Danica Rižner, Jablovec 33a

6. IZDELOVANJE STAREGA INSTRUMENTA -TRSTENKE-ORGLICE
- Janez Jerenec, Selska cesta 25, Ptuj
 
 

POHOD 2014

Letošnja pot nas je vodila izpred starega podlehniškega motela po dolini Zakla. Nato smo se začeli vzpenjati proti Rodnemu Vrhu. Pot je bila dolga približno 10 kilometrov. Med pohodom so nas postregli domačini s hrano, pijačo in prijazno besedo. Spremljali so nas tudi harmonikaši in Haloški veseljaki TD Podlehnik. Na cilj smo prispeli ob 14.30, kjer je bil kratek kulturni program, nato pa podelitev priznanj za ocenjena vina. Zadržali smo se ob dobri malici ter druženju.
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

Aktualno

MARTINOVANJE

Vabljeni v Podlehnik-v osrčje Haloz na martinovanje.
pdfzlozenka_martinovanje_2016 (.pdf 2.1MB)

EVROPOHOD

Evropohodniki so se podali tudi skozi občino Podlehnik.
Evropohod 2016 za mir in sožitje med narodi ...

POHOD

FOTOGRAFIJE
Svet je danes tako majhen, informacije o vsem in vseh dostopne komurkoli, in zdi se, da ...