TD Podlehnik

Podlehnik 9

2286 Podehnik


Predsednik Turističnega društva Milan Vidovič

Kontakt:
tel.:051 414 280

tdpodlehnik@gmail.com

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
 

18.TRADICIONALNO MARTINOVANJE Z JESENSKIMI PRIREDITVAMI

pdfDOGODKI (.pdf 621KB)
 
 

EVROPSKO LETO KULTURNE DEDIŠČINE

FOTOGRAFIJE
V Kulturno turističnem centru v Podlehniku, v petek zvečer, 28.9. 2018 so pripravili člani turističnega društva Podlehnik odzivno prireditev v okviru Evropskega leta kulturne dediščine 2018. Sami ne skrbijo samo za razvoj turizma v Podlehniku, temveč se njihovo delo odraža tudi v ohranjanju snovne, nesnovne in digitalne kulturne dediščine.
Kulturna dediščina je pomembna za posameznike, skupnost in družbo. Treba jo je ohranjati in jo prenašati na prihodnje generacije. Naša dediščina ima tudi pomembno vlogo pri oblikovanju prihodnosti Evrope.
Kulturna dediščina oblikuje našo identiteto in vsakdanje življenje. Navzoča je v evropskih mestih, pokrajini in arheoloških najdiščih, galerijah, knjižnicah. Ne najdemo je samo v literaturi, umetnosti in predmetih, temveč tudi v obrtnih spretnostih, ki so nam jih predali naši predniki, v zgodbah za otroke, v skupnih obedih in filmih, ob igranju na skoraj pozabljene instrumente, ob bogatem plesu folklornih skupin in ohranjanju šeg in navad.
Če cenimo našo in tujo kulturno dediščino, se zavedamo naše raznolikosti in vzpostavimo medkulturni dialog o vsem, kar nam je skupno. Kako lahko torej obogatimo naše življenje, če ne ravno s stikom z nečim, kar tako globoko opredeli našo istovetnost?
Namen evropskega leta kulturne dediščine je čim več ljudi spodbuditi k odkrivanju in doživljanju kulturne dediščine Evrope ter okrepiti občutek pripadnosti skupnemu evropskemu prostoru.
Nastopila je Folklorna skupina KUD Ekrem Mujkić iz Sarajeva. Skupina iz Bosne je bila ustanovljena leta 1951. Včlanjenih je 168 članov in imajo več sekcij: dramsko, plesno in folklorno ter orkester. So dobitniki visokih priznanj in odličij ter zahval. Nastopajo v domači državi in tujih državah. Plešejo tradicionalne plese Srbov, Hrvatov in Muslimanov.Umetniški vodja skupine je Vedo Polovina. Nastopili so še: Turistični podmladek OŠ Podlehnik (Anže, Gaja, Tadej), FD Rožmarin Dolena, Skupina šeg in navad TD Podlehnik in ljudski godci Haloški veseljaki TD Podlehnik.
Navzoče so pozdravili predsednik TD Podlehnik Milan Vidovič, župan občine Podlehnik Marko Maučič, idejna vodja projekta Maja Glaser Bedenik, Iva Brajovič, vodja območne izpostave JSKD Ptuj in Eva Pipan, DP Pipan.
V dvorani je izdeloval ljudski instrument trstenke Janez Jerenec, orglice, ki so bile skoraj pozabljene. Veliko truda in volje je vložil, da so se trstenke v Halozah zopet oglasile. V svoji mladosti jih je izdeloval skupaj z očimom. Program je povezovala Zdenka Golub, predstavitev ppt je pripravil Boštjan Mlakar. Simbolična darila sta podarila podpredsednik Zvonko Mlakar in predsednik Milan Vidovič.
Da so prireditev lahko pripravili se iskreno zahvaljujejo članom Turističnega društva, ki predano in vsak prosti trenutek porabijo za dobrobit in promocijo domačega kraja. Donatorji prireditve so bili občina Podlehnik, Perutnina Ptuj, trgovini Jager in Tuš, pekarna Kolamerca Fideršek, Ptujske pekarne in generalni pokrovitelj DP Pipan.
Kulturne dediščine ne smemo prepustiti razpadu, propadu ali uničenju. Zato si v letu 2018 prizadevamo najti načine, da poudarimo njen pomen in jo ohranjamo.
Zdenka Golub
Foto Sandi Šprah
 
 

13. TRADICIONALNA POSTAVITEV KLOPOTCA NA GORCI OB ETNOLOŠKEM MUZEJU

Postavljajo ga vinogradniki in razna društva v svoje vinograde, da odganjajo lačne ptice, da se grozdje lahko v miru mehča in kot simbol pokrajine žlahtnega vina.

Že 13. leto zapored so člani turističnega društva Podlehnik postavili klopotec v soboto, 11. 8. 2018, popoldan na Gorci.
Klopotec, ki so ga postavili člani TD je pravi lepotec in zelo velik, vetrnice merijo 3 m v širino. Težko je tak klopotec sestaviti in postaviti. Narejen je iz sedmih vrst lesa. Projekt postavljanja klopotca že dolga leta vodita člana Stanko Prevolšek in Zvonko Mlakar. Blagoslov je opravil domači duhovnik p. Andrej Sotler. Zagnali so ga predsednik, župan in gosti. Leseni batki so potolkli po kostanjevi deski. Tak velikanski klopotec ima tudi dolg in močan rep iz kostanjevih vej. Glas takega klopotca se sliši tudi uro hoda daleč. Klopotec je v ponos društvu in vse soseske. Klopotce postavljajo kmetje v svoje vinograde, ko začne zoreti grozdje.
Glas klopotca pa kljub svoji zanimivosti skriva v sebi tudi grenko stran. Ko so se iz haloških vinogradov oglasili klopotci, so gospodarji otrokom strogo prepovedali iti v vinograd. Učili so jih, da se v vsakem grozdu skriva kača, da otroci ne bi jedli grozdja in bi potem zmanjkalo vina za odrasle. V juliju, ob sv. Jakobu pa vse tja do septembra – malih maš, postavljajo klopotce na visoke drogove. Klopotce postavljajo zato, da bi odganjali ptice in nikdar site vrabce. Tako grozdje v miru zori in čaka trgatve, ki se začne septembra in traja vse do oktobra. Klopotec bodo sneli šele pred 1. novembrom, saj ga »vsi svetniki» ne smejo najti.
Na prireditvi so spregovorili predsednik TD Podlehnik Milan Vidovič in župan občine Podlehnik Marko Maučič. Predsednik je podelil posebno zahvalo županu za dolgoletno odlično sodelovanje in podporo društvu.
Podeljena so bila priznanja za najlepše urejen dom družini Kolar iz Zakla 16, družini SLUGA iz Jablovca 22/a, Kolarič Gelici in Dušanu iz Gorce 67. Za najlepše urejen poslovni objekt je prejel priznanje Bencinski servis Stanošina 35. Za najbolj urejeno kmetijo je prejela priznanje kmetija Šmigoc iz Podlehnika 24. Družini Bigec iz Stanošine 20 so podelili priznanje za ohranjanje arhitekturne dediščine, ker so lepo obnovili staro vinsko let s prešo.
V kulturnem programu so nastopili: ljudski godci Haloški veseljaki TD Podlehnik, ljudski pevci iz Jurovc, mladi glasbeniki Anže, Gaja in Vito, frajtonarji glasbene šole Rošer, Pevke Leskovčanke DU Leskovec, pevci Soviče - Dravci, Dani Polajžar, Dani in Stane z ljudskimi pevci, Društvo za ohranjanje kulturnega izročila Šurc in ljudski godec na trstenke. Program sta hudomušno popestrili Cila in Liza TD Podlehnik.

Izvedli so tudi šaljive družabne igre, kjer ni manjkalo smeha in dobre volje pod vodstvom podpredsednika Zvonka Mlakarja in Boštjana Mlakarja. Tekmovalo je osem skupin. Prehodni pokal, 1. mesto so prejeli lanskoletni zmagovalci Veseljaki-Bar Alabert, 2. mesto so zasedli Društvo Soviče-Dravci, 3. mesto pa TD Podlehnik. Streljali so lahko tudi na skrito tarčo pod vodstvom Janija Jerenca in Stanka Mlakarja. Zmagovalka je prejela pečenega odojka, ki ga je podaril Konrad Vaupotič. Razdelila ga je med goste. Na koncu so se okrepčali s odlično pečenko in osvežilnimi napitki.
 

Zavrteli pa ste se lahko ob zvokih ansambla Haloški trio.
Prireditvi so se priključili člani Mednarodnega turizma Zavod Earth Care z Univerzo v Vancouvru, Canada, ki se ukvarjajo z družbenimi spremembami in prilagajanjem na nepredvidljivo prihodnost. Predstavili so se s plesom.
 
 

20 LET TURISTIČNEGA DRUŠTVA

V sobota, 26. 5. 2018, ob 16. uri je v Večnamenski športni dvorani OŠ Podlehnik potekala slavnostna prireditev ob jubilejnem dogodku Turističnega društva.  FOTOGRAFIJE
 
 
POHOD PO OBČINI PODLEHNIK
FOTO
Kdor hoče užiti Haloze, se mora povzpeti po bregovih na vrhove, kjer lahko hodiš ure in ure, kjer lahko hodiš v katerem koli letnem času in vedno boš videl nekaj novega, zdaj ptico, drugič cvetlico ter srečal vedno gostoljubne domačine.
Na lepo majsko jutro v soboto, 5.5.2018 so se ljubitelji hoje in narave zbrali pred Kulturno turističnim centrom v Podlehniku, kjer je bil krajši kulturni program. Vse navzoče sta pozdravila predsednik TD Milan Vidovič, župan Marko Maučič. Pot jih je vodila po podlehniški dolini proti Jablovcu, kjer jih je pričakal prvi prigrizek in napitki. Vodja pohoda Zvonko Mlakar jih je popeljal naprej proti Rodnemu vrhu, kjer jih je pričakala malica in napitki. Med potjo so bili krajši postanki, kjer so jih pričakali gostoljubni domačini. Pot jih je vodila do Etnološkega muzeja na Gorci. V krajšem kulturnem programu so zaigrali Anže, Patrik, Tadej, Vito je zapel nekaj narodnih pesmic, humoristki Cila in Liza pa sta jim povedali kaj je novega v Halozah. Podeljena so bila še priznanja za ocenjevanje vin. Nato so bili postreženi z odlično kotlovino, ki so jo pripravili Darjan, Franc, Marjan, Zalika in Marica. Sledila je zabava do poznih popoldanskih ur, ob zvokih ljudskih godcev Haloških veseljakov.
Zaupamo vase, zaupamo v prijatelja. Ni nas veliko, a nas je dovolj, da lahko sprejmemo prijatelja ali gosta ter mu ponudimo kruh in vino.

Zdenka Golub
 
 

13.OCENJEVANJE VIN

Človek mora vino spoznati tako, kot spozna prijatelja; ne zgodovina in ne literatura mu ne bosta v pomoč. To znanje mora osvojiti sam, samostojno iz svoje notranjosti in ne od zunaj!

Podlehniški kraji so bili znani po dobrih in kvalitetnih vinih že v davnih časih. želijo obuditi in promovirati vina domače občine. Turistično društvo je vpeljalo tradicionalno ocenjevanje vin, ki je vsako leto v mesecu aprilu. Vodja projekta je Zvonko Mlakar.
Na ocenjevanje je bilo prinešenih 39 vzorcev vina, vendar je povprečna ocena višja od dosedanjih let, to je 18,12. Petčlanska komisija v sestavi predsednika Andreja Reberniška, je v sredo, 18. 4. 2018 tako ocenila vse vzorce. Ocenjevali so: zvrst, laški rizling, beli pino, šardone, sivi pino, portugalko, sovignon, rumeni muškat, traminec, ledeno trgatev in ranfol, domačo avtohtono sorto. Bilo je 13 srebrnih priznanj in 18 zlatih priznanj. Kmetija Pajnkiher je prejela 3 velika zlata priznanja za traminec- jagodni izbor 2016, ranfol – pozna trgatev, letnik 2016 in renski rizling – pozna trgatev, letnik 2016. Vinogradništvo Stanko Plavčak je prejel veliko zlato priznanje za šipon – pozna trgatev, letnik 2016.
Velika večina vzorcev rdečih in belih sortnih vin je dala dober vtis, saj je njihova kakovost rezultat strokovnih kletarskih postopkov in skrbne nege do tehnološke zrelosti. Vina so uravnotežena, sortnega karakterja, ki po cvetici in okusu naravnost navdušijo. Lepo število vzorcev je bilo uvrščeno v vrhunski razred. Pomemben je tudi podatek, da je bil odstotek izločenih vzorcev zelo majhen, le 4 vzorci so bili izločeni. Ta dejstva za društvo samo, pridelovalce vin in celoten vinorodni okoliš pomenijo zelo veliko.
Verjamemo, da so rezultati ocenjevanj usmeritev in v pomoč marsikateremu kletarju, ki mu ni vseeno, kakšno vino neguje v svoji kleti. So spodbuda in dokaz kvalitete, lahko pa tudi opomin, da je potrebno korigirati tehnološki proces oziroma vinogradniško in kletarsko prakso.
Priznanja bodo podelili na trdicionalnem pohodu župan Marko Maučič in predsednik TD Milan Vidovič na Gorci, 5.5. 2018, ob etnološkem muzeju.

Spoznajmo naša vina, njihove posebnosti, da jih bomo znali predstaviti, ponuditi in tržiti.

Življenje je prekratko, da bi pili slabo vino.
 
 

Pust 2018

V letošnjem letu so v turističnem društvu dodali še eno novo akcijo, ker so se člani društva odločili, da bodo letos sodelovali v pustni povorki. Izdelali so skupinsko masko Vinogradnike, saj je Podlehnik središče vinorodnih Haloz.
Živijo sredi čarobne vinske dežele, sredi vinogradov že dolga stoletja. Brez trte in brez vina ne morejo biti. Z vinom se veselijo in z vinom žalujejo. In tako je že več kot dva tisoč let. Društvo vodi predsednik Milan Vidovič. V društvu imajo veliko prireditev in različnih akcij. Najbolj so prepoznavni po postavitvi klopotca in martinovanja.
S skupnimi močmi so izdelali rekvizite od rezi do trgatve v vinogradu. Ob koncu mora biti veselo in ne sme manjkati dobre hrane in domače kapljice. Vse skupaj so popestrili ljudski godci Srečka Letonja. V nedeljo so se udeležili tradicionalne pustne povorke na Bledu. Bili so gostoljubno sprejeti, kot se pričakuje od ene najlepših destinacij v Sloveniji. Ogledali so si tudi blejski grad. V torek pa so se udeležili Pokopa pusta v Podlehniku. Tako so veselo zaključili tudi pustni čas. Počasi se bodo pričeli pripravljati na naslednje prireditve in akcije, ki jih imajo v planu dela. Letošnjo leto v maju bodo praznovali 20 let delovanja društva.


 
 
VABILO NA 13.OCENJEVANJE VIN V OBČINI PODLEHNIK
docvabilo_2018 (.doc 288KB)
 
 

ČISTILNA AKCIJA 2018

FOTOGRAFIJE

Pomladansko urejanje in vzdrževanje čistega okolja je vseslovenska akcija in želi vzbuditi v ljudeh ekološko zavest o čuvanju narave. Pobudnik, nosilec in povezovalec projekta je Turistična zveza Slovenije. K sodelovanju so vabljeni vsi v Sloveniji, da bi predvsem sebi in sosedom, s tem pa tudi turistom uredili in očistili okolje v katerem živimo, delamo, stanujemo in se družimo. Čisto, zdravo in urejeno okolje, čiste vode in zrak, so bogastvo, ki nam ga je poklonila narava, sami pa moramo poskrbeti za urejenost in čuvanje okolja.      

Akcije bodo potekale od Svetovnega dne voda, 22. marca do Svetovnega dne Zemlje, 22. aprila.
V soboto, 7.4. je Turistično društvo v sodelovanju z Občino Podlehnik in OŠ Podlehnik izvedlo čistilno akcijo. Delovna akcija poteka že nekaj let malo drugače, kot smo je bili navajeni. Več kot 10 let so se posvečali čiščenju potoka in mrtvih rokavov, čiščenju črnih odlagališč predvsem v gozdovih ter čiščenju mejnega prehoda. Zadnja leta pa so se lotili čiščenja cest, ki jih je poškodovala zima in žled. Čiščenje se je organiziralo na več cestnih odsekih. Čistilne akcije se je udeležilo veliko število krajanov.
Učenci OŠ Podlehnik pa so si nadeli rokavice, v roke vzeli vreče in metle. Očistili so bližnjo in daljno okolico šole. Nabrali so okrog 600 kg smeti. Akcija je odlično uspela, zahvala velja vsem udeležencem in vsem vodjem skupin, ki so svoje zadolžitve vzeli odgovorno. Župan Marko Maučič in predsednik TD Podlehnik se vsem zahvaljujeta za udeležbo. Milan Vidovič vabi vse udeležence, da se udeležijo zaključka pohoda na Gorci ob Etnološkem muzeju, kjer bo pripravljena pogostitev za vse udeležence čistilne akcije. Vabljeni pa so tudi, da se udeležijo pohoda po občini Podlehnik, ki bo v soboto, 5. 5. Zbirališče bo pred Občino Podlehnik.
Vsi, ki smo se akcije udeležili, so dokazali, da imajo svoj kraj radi, da želijo urejenega in čistega. Strokovnjaki nas opozarjajo na zaskrbljujoče stanje na področju varovanja narave in izrabo njenih virov. Vsak posamezni prebivalec, od otrok do starostnikov, bi moral prispevati svoj delež k urejanju in čiščenju ter ohranjanju svojega neposrednega bivalnega okolja, pa naj bo ta delež še tako majhen.
 
 

VINCEKOVA REZ

V nedeljo, 21.1. so pripravili člani TD Podlehnik skupaj z družino Pajnkiher in kletarjem TD Podlehnik Francem Pajnkiherjem prvo Vincekovo rez. Upajo, da bo ta lepa prireditev ostala tradicionalna, saj v društvu že dolga leta vodijo ocenjevanje vin, imajo odzivno prireditev martinovanja in pušlšanke.
Dan pred godom Vincencija zavetnika vinogradnikov in vinske trte. Vincencij iz Zaragoze je najbolj znan španski mučenec in eden najbolj čaščenih svetnikov. Ta svetnik je veljal med kmečkim prebivalstvom za vremenjaka.
V Halozah velja dan sv. Vincencija za sredino zime in ta dan Haložani pričnejo z rezjo v vinogradu. Vinogradnik na ta dan odreže najlepše šibe (rozge), jih v vodi postavi na svetlo in toplo mesto. Šibe, ki vbrstijo, kažejo kakšna bo letina. Te šibe nato povežejo v presmec, ki ga na cvetno nedeljo nesejo k blagoslovu. Vinogradniki pa si ta dan voščijo dobro vinogradniško letino. Pravijo pa, da je rezač, prvi berač.
Zjutraj so se zbrali obiskovalci, rezači, gostje in nastopajoči na Vinogradniški kmetiji ob vinogradu družine Pajnkiher v Doleni in na Rodnnem Vrhu. Je ena izmed najstarejše kmetije v Trojiški župniji oz. v videmski občini. Oko se je zazrlo po prelepi sončni naravi daleč naokrog. Čudo sveta so haloški vinogradi, ki so bili v nedeljo obsijani s soncem.
Med zbiranjem so se gostje okrepčali s toplimi napitki. Naprej so pričeli s kulturnim programom, zapeli so ljudski pevci Fantje iz Jurovc KD Videm, zaigral je Tadej na harmoniko OŠ Podlehnik, Janez na Trstenke TD Podlehnik, Skupina šeg in navad TD Podlehnik in ljudski godec. Vse navzoče so pozdravili: predsednik TD Podlehnik Milan Vidovič, gospodar vinogradniške kmetije Franc Pajnkiher in kletar TD Podlehnik, župan občine Podlehnik Marko Maučič, župan občine Videm Friderik Bračič in podžupan občine Videm Marjan Selinšek.
Vincekovo je nekaka prelomnica, ko je prvi del zime mimo in se dan daljša, in to so že prvi pogoji, ko se lahko gre v vinograd. In seveda tudi trta je zrela, dozorela in je pripravljena za obdelavo, kot vinogradniki rečejo, spustijo kri vinogradu.
Ob tej lepi priložnosti so bili vsi prisotni vabljeni, da prinesejo svoje rujno vince, ki ga skrbno negujejo v kleteh na ocenjevanje v začetku aprila, ki ga pripravlja TD Podlehnik. Po programu je vse prisotne pozdravil in vodil predavanje o rezi vinske trte direktor ptujskega kmetijsko-gozdarskega zavoda Andrej Rebernišek. Nato so se podali v vinograd, kjer sta gospodar in predsednik obesila po stari navadi klobase na trto in trto zalila z vinom. To pomeni, da bo dobra letina in da bo veliko vina in mesa. Sledila je rez pod strokovnim vodstvom Andreja Rebrniška. Blagoslov vinogradov in vse narave je opravil duhovnik p. Benjamin Mlakar.
Vsi prisotni so se nato okrepčali z vinogradniško malico in rujno kapljico.
Če na Vincenca sonce peče, dobro vince dozori,
ki po grlu gladko teče, motne dela ti oči.

Zdenka Golub
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>

Aktualno

EVROPSKO LETO KULTURNE DEDIŠČINE

FOTOGRAFIJE
V Kulturno turističnem centru v Podlehniku, v petek zvečer, 28.9. 2018 so pripravili ...

13. TRADICIONALNA POSTAVITEV KLOPOTCA NA GORCI OB ETNOLOŠKEM MUZEJU

Postavljajo ga vinogradniki in razna društva v svoje vinograde, da odganjajo lačne ptice, da se ...

20 LET TURISTIČNEGA DRUŠTVA

V sobota, 26. 5. 2018, ob 16. uri je v Večnamenski športni dvorani OŠ Podlehnik potekala ...