TD Podlehnik

Podlehnik 9

2286 Podehnik


Predsednik Turističnega društva Milan Vidovič

Kontakt:
tel.:051 414 280

tdpodlehnik@gmail.com

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>
 

OCENJEVANJE VIN

Spoznajmo naša vina, njihove posebnosti, da jih bomo znali predstaviti, ponuditi in tržiti.

Ocenjevanje vin v Podlehniku ima pomembno vlogo, saj gre za strokovno družabno prireditev, ki je tesna povezana z življenjem ljudi v Halozah. Letos je potekalo 14. zapovrstjo, vsako leto v mesecu aprilu.
Ocenjevanje poteka pod okriljem Turističnega društva Podlehnik, ki zmeraj pripravi odlične pogoje in organizacijo za strokovno delo. V imenu komisije so prejeli pohvale.
Na ocenjevanje je bilo prinešenih 45 vzorcev vina, vendar je povprečna ocena višja od dosedanjih let. Petčlanska komisija v sestavi predsednika Andreja Reberniška, univ.dipl.inž.kmet. in direktorja KGZS Zavod Ptuj ter članov Mirana Reberca, Mateja Reberniška, Simone Rajh, Jurija Cvitaniča je konec aprila opravila ocenjevanje v Kulturno turističnem centru v Podlehniku.
V komisiji so bili z kakovostjo vina letnika 2018 zadovoljni. Vina so sortno prepoznavna z izraženo sortno cvetico ter svežino in nekoliko tanjša na telesu, kar je tudi značilnost letnika 2018. Vsekakor so navdušili laški rizlingi, sivi pinoti, sauvignoni in renski rizlingi. Letnik ki ga lahko ocenjujemo kot dobrega za vinogradnika, saj so bili pridelki nadpovprečni, kakovost vin pa je zadovoljiva. Mogoče zadnja leta pri rumenih muškatih pogrešajo tipično sortno cvetico in preobremenjenost vina z reducirajočim sladkorjem, seveda nekaj vzorcev, pa je bilo odličnih. Ker vemo, da smo imeli v času trgatve nadpovprečno visoke temperature in nekoliko višjo pH vrednost je bilo zahtevnejše kletarjenja. Posledično so zaradi tega pri določenih vzorcih zaznali oksidativne tone in etilacetat, ki je lahko posledica nezdravega grozdja, zastoja fermentacije ali pa fermetacija pri višjih temperaturah.
Ocenjevali so: zvrst, laški rizling, šipon, sivi pino, sovignon, rumeni muškat, traminec, ledeno trgatev in ranfol, domačo avtohtono sorto. Bilo je 18 srebrnih priznanj in 21 zlatih priznanj. Kmetija Pajnkiher je prejela 2 zlati priznanji in 1 veliko zlato priznanja za traminec- jagodni izbor.
Verjamemo, da so rezultati ocenjevanj usmeritev in v pomoč marsikateremu kletarju, ki mu ni vseeno, kakšno vino neguje v svoji kleti. So spodbuda in dokaz kvalitete, lahko pa tudi opomin, da je potrebno korigirati tehnološki proces oziroma vinogradniško in kletarsko prakso.
Priznanja so podelili župan mag. Sebastjan Toplak in predsednik TD Milan Vidovič in vodja projekta Zvonko Mlakar.
Vsem nagrajenim vinogradnikom čestitamo za dosežene rezultate in jim želim še boljše dosežke v bodoče. Zahvala, pa gre tudi vsem vinogradnikom, ki so prinesli vzorce na ocenjevanje, da se je lahko opravil pregled kakovosti vin na območju Podlehnika.
 
 

POHOD PO OBČINI PODLEHNIK

V soboto, 11.5.2019 je TD Podlehnik pripravilo 20. tradicionalni pohod po OBČINI PODLEHNIK. To je njihov tradicionalni pohod, pa vendar, kljub temu, da že dvajseto leto zapored hodijo po domači občini, še niso spoznali vseh poti in skritih lepot Haloške občine Podlehnik.
Na lepo majsko jutro so se ljubitelji hoje in narave zbrali pred Kulturno turističnim centrom v Podlehniku. Vse navzoče je pozdravil predsednik TD Milan Vidovič in župan mag. Sebastian Toplak. Vsak pohodnik je prejel spominsko priponko. Na pot pa so jih pospremili mladi harmonikarji: Tadej, Anže in Tilen.
Pot jih je vodila do lovskega doma, kjer jih je čakala odlična haloška kisla juha, ki jo je pripravila članica TD Podlehnik Zalika, pomagal pa je Ivan. Pohodniki so pot nadaljevali pod vodstvom podpredsednika TD Podlehnik Zvonka Mlakarja in Roberta Žunkoviča. Pri družini Lozinšek so se pohodniki zopet ustavili, kjer so jih postregli z osvežilnimi napitki. Pohodniki so v veselem vzdušju in klepetom nadaljevali pot in že je sledilo okrepčilo pri družini Milice Jelen, kjer jih je čakala lepa in obilna pogostitev. Kar težko so se poslovili od gostoljubne gostiteljice in nadaljevali pot do Etnološkega muzeja na Gorci. Najprej so prisluhnili kulturnemu programu. Zapeli so ljudski pevci iz Ložnice, na harmoniko je zaigral Anže iz turističnega podmladka OŠ Podlehnik, zaigrali domači ljudski godci, humoristki Cila in Liza s Tunčom in Jani na trstenke vsi iz TD Podlehnik. Navzoče so pozdravili predsednik, župan in podpredsednik. Ob tej priložnosti so se podelila priznanja za ocenjevanje vin. Zahvalili pa so se vsem, ki so sodelovali na čistilni akciji v mesecu marcu. Vsi so bili postreženi z odlično malico, ki sta jo pripravila Darjan in Franc s pomočniki.
Sledila je zabava do poznih popoldanskih ur, ob zvokih ljudskih godcev Haloških veseljakov TD Podlehnik.


Zdenka Golub
 
 

CVETNA NEDELJA

Dnevi so spet daljši, svetlejši, toplejši in vse počasi, vendar vztrajno brsti ter zeleni. Povsod je čutiti novo življenje, saj se je zima umaknila pomladi. V pričakovanju pomladi je veliko lepih praznikov povezanih z lepimi običaji. V naši župniji so se z velikim veseljem pripravljali na največji in najlepši krščanski praznik, veliko noč. Z mnogimi navadami in šegami naredijo vez s preteklostjo ter praznike lepše in prijetnejše. Presmeci, zelenje, pisanke nosijo v hišo srečo in blagoslov. V vseh krajih po Sloveniji se slovesno praznuje cvetna nedelja kot spomin na Kristusov prihod v Jeruzalem.
V soboto, pred cvetno nedeljo se izdelujejo presmeci. Vsebovati morajo od 7 do 12 vrst lesa: dren, mepriko, božji drevec, trto, pušpan, oljko, lesko, ivo, bršljan, mačice, razno cvetje in cvetočo sadno drevje. Presmec se izdela v velikosti šopka, metle, lahko je tudi po več metrov dolg, le tega nosi več mož.
Za cerkev so spletli presmec člani TD Podlehnik pod vodstvom Zvonka Mlakarja. Obiskal jih je župan, mag. Sebastijan Toplak. V nedeljo pri pozni maši je p. Andrej Sotler blagoslovil zelenje in presmece. Sledila je sv. maša v cerkvi z igranim pasijonom.
Ob prihodu domov se del blagoslovljenega presmeca zatakne na njivo za dobro letino, odnese v hlev za zdravo živino, vso ostalo zelenje pa se zatakne na podstrešju za tram, da bo varoval hišo pred ognjem, neurjem in drugimi nesrečami.
 
 

19. ČISTILNA AKCIJA

Pomladansko urejanje in vzdrževanje čistega okolja je vseslovenska akcija in želi vzbuditi v ljudeh ekološko zavest o čuvanju narave. Pobudnik, nosilec in povezovalec projekta je Turistična zveza Slovenije. K sodelovanju so vabljeni vsi v Sloveniji, da bi predvsem sebi in sosedom, s tem pa tudi turistom uredili in očistili okolje v katerem živimo, delamo, stanujemo in se družimo. Čisto, zdravo in urejeno okolje, čiste vode in zrak, so bogastvo, ki nam ga je poklonila narava, sami pa moramo poskrbeti za urejenost in čuvanje okolja.
Akcije bodo potekale od Svetovnega dne voda, 22. marca do Svetovnega dne Zemlje, 22. aprila.
V soboto, 31.3. je Turistično društvo v sodelovanju z Občino Podlehnik in OŠ Podlehnik izvedlo čistilno akcijo. Delovna akcija poteka že nekaj let malo drugače, kot smo je bili navajeni. Več kot 10 let so se posvečali čiščenju potoka in mrtvih rokavov, čiščenju črnih odlagališč predvsem v gozdovih ter čiščenju mejnega prehoda. Zadnja leta pa so se lotili čiščenja cest, ki jih je poškodovala zima in žled. Čiščenje se je organiziralo na več cestnih odsekih. Čistilne akcije se je udeležilo veliko število krajanov. Učenci OŠ Podlehnik in še nekaeri občani so čistili obcestne jarke in potok Rogatnico.
Učenci OŠ Podlehnik pa so si nadeli rokavice, v roke vzeli vreče in grablje. Očistili so bližnjo in daljno okolico šole. Nabrali so okrog 900 kg smeti. Kljub temu, da redno že skoraj 20 let čistimo domačo okolico, še vedno najdemo ljudi, ki brez vestno odmetavajo smeti. Akcija je odlično uspela, zahvala velja vsem udeležencem in vsem vodjem skupin, ki so svoje zadolžitve vzeli odgovorno. Župan mag. Sebastian Toplak in predsednik TD Podlehnik se vsem zahvaljujeta za udeležbo. Milan Vidovič vabi vse udeležence, da se udeležijo zaključka pohoda na Gorci ob Etnološkem muzeju, kjer bo pripravljena pogostitev za vse udeležence čistilne akcije. Vabljeni pa so tudi, da se udeležijo pohoda po občini Podlehnik, ki bo v soboto, 11. 5. Zbirališče bo pred Občino Podlehnik.
Vsi, ki smo se akcije udeležili, so dokazali, da imajo svoj kraj radi, da želijo urejenega in čistega. Strokovnjaki nas opozarjajo na zaskrbljujoče stanje na področju varovanja narave in izrabo njenih virov. Vsak posamezni prebivalec, od otrok do starostnikov, bi moral prispevati svoj delež k urejanju in čiščenju ter ohranjanju svojega neposrednega bivalnega okolja, pa naj bo ta delež še tako majhen.

Zdenka Golub
 
 

VABILO

Vljudno vabljeni na redni občni zbor TD Podlehnik
docxvabilo_obcni_2019 (.docx 897KB)
 
 

PUSTOVANJE

Turistično društvo Podlehnik ima v svojem programu številne akcije, prireditve, nastope in veliko dajo na ohranjanje starih šeg in navad. Tudi v letošnjem letu so se v društvu pripravljali na pustovanje.
Izdelali so skupinsko masko stara gostija v Halozah.
S skupnimi močmi so izdelali rekvizite in pripomočke. Ob koncu mora biti veselo in ne sme manjkati dobre hrane in domače kapljice. Vse skupaj so popestrili ljudski godci Srečka Letonja. V nedeljo so se udeležili tradicionalne pustne povorke na Bledu, skupaj z orači iz Golega vrha TD Podlehnik, pokači ED Tržec in društva Koranti iz Lancove vasi. Bili so gostoljubno sprejeti, kot se pričakuje od ene najlepših destinacij v Sloveniji. V torek pa so se udeležili Pokopa pusta v Podlehniku. Tako so veselo zaključili tudi pustni čas. Počasi se bodo pričeli pripravljati na naslednje prireditve in akcije, ki jih imajo v planu dela.  

Zdenka Golub
 
 

VINCEKOVA REZ 2019

V soboto, 19.1. so pripravili člani TD Podlehnik skupaj z družino Pajnkiher in kletarjem TD Podlehnik Francem Pajnkiherjem drugo Vincekovo rez. Ta lepa prireditev bo ostala tradicionalna, saj v društvu že dolga leta vodijo ocenjevanje vin, imajo odzivno prireditev martinovanja in pušlšanke.
Vincencij iz Zaragoze je najbolj znan španski mučenec in eden najbolj čaščenih svetnikov. Ta svetnik je veljal med kmečkim prebivalstvom za vremenjaka.
V Halozah velja dan sv. Vincencija za sredino zime in ta dan Haložani pričnejo z rezjo v vinogradu. Prišel je torej mesec januar in Vinogradnik in vinograd se bosta spet »ženila«.
V jutru na Vincencija se torej vinogradnik in vinograd vsako leto znova zaljubita. Skupaj bosta celo leto garala in bosta zelo odvisna od vremena.
God sv. Vinceka, ta starodavni in kar malce pozabljeni praznik slavimo 22. januarja. To je dan, ko naj bi šel vsak vinogradnik ob zori v svoj vinograd in obrezal vsaj tri trte. Trto zalil z vinom in nanjo obesil klobase in slanino. To naj bi zagotovilo, da bo trta dobro obrodila.
Na god svetega Vincenca, ki je zaščitnik vinogradov in vinogradnikov si vinogradniki voščijo srečno vinogradniško novo leto, po stari navadi pa pred sončnim vzhodom odrežejo tri rodne šibe trte, jo dajo v vodo in postavijo na toplo. Ozelenele šibe pokažejo, kako je prezimila in kakšno letino lahko vinogradnik pričakuje.
Te šibe pa nato dodajo k presmecu za cvetno nedeljo.
Vincekov dan je izreden vremenar – desetine pregovorov in rekov je ljudstvo skovalo pri opazovanju njegovega vremena – z večino pa si je vlivalo poguma, da je lažje začelo težka vinogradniška dela.
Če se na sv. Vinceka od kapov cedi, bodo polne kleti. Če na Vincenca sonce sije, se dobro vino v čaše vlije.
Zjutraj ob 10 uri so se zbrali obiskovalci, rezači, gostje in nastopajoči na Vinogradniški kmetiji ob vinogradu družine Pajnkiher v Doleni in na Rodnnem Vrhu. Je ena izmed najstarejših kmetij v Trojiški župniji oz. v videmski občini. Oko se je zazrlo po prelepi sončni pokrajini daleč naokrog. Čudo sveta so haloški vinogradi, ki so bili v soboto obsijani s soncem.
Med zbiranjem so se gostje okrepčali s toplimi napitki. Naprej so pričeli s kulturnim programom, zapeli so ljudski pevci DU Tezno, zaigrala sta Anže in Tilen na harmoniko, zapel je Vito OŠ Podlehnik, Janez TD Podlehnik je zaigral na Trstenke, s skečem se je predstavila Skupina šeg in navad TD Podlehnik, nato so še zaigrali ljudska godca Janko Bedrač in Janez Kozel ter Štajerski frajtonarji. Vse navzoče so pozdravili gospodar vinogradniške kmetije Franc Pajnkiher, župan občine Podlehnik Sebastian Toplak, župan občine Videm Branko Marinič.
Vincekovo je nekaka prelomnica, ko je prvi del zime mimo in se dan daljša, in to so že prvi pogoji, ko se lahko gre v vinograd. In seveda tudi trta je zrela, dozorela in je pripravljena za obdelavo. Po programu je vse prisotne pozdravil in vodil predavanje o rezi vinske trte direktor ptujskega kmetijsko-gozdarskega zavoda Andrej Rebernišek. Nato so se podali v vinograd, kjer sta gospodar in podpredsednik TD Podlehnik Zvonko Mlakar obesila po stari navadi klobase na trto in trto zalila z vinom. To pomeni, da bo dobra letina in da bo veliko vina in mesa. Sledila je rez pod strokovnim vodstvom Andreja Rebrniška. Blagoslov vinogradov in vse narave je opravil duhovnik p. Benjamin Mlakar.
Vsi prisotni so se nato okrepčali z vinogradniško malico in rujno kapljico Ter ob zvokih ljudskih godcev veselo zaplesali in zapeli.
Zdenka Golub

 
 
 

BOŽIČNO-NOVOLETNA OKRASITEV

Za nami je praznični december, ko se je dogajalo veliko lepega. Vrstili so se koncerti, predstave, okraševali smo domove, mesta in vasi.
Tudi veliko opravljenega dela je za člani TD Podlehnik. Društvo predano vodi predsednik Milan Vidovič. V letu 2018 so izvedli veliko akcij in prireditev, največji sta seveda njihova 20-letnica delovanja društva in odprtje obnovljenega muzeja s etnološko zbirko. V prazničnem decembru pa so postavili adventni venec in novoletno smrečico in jaslice ob etnološkem muzeju na Gorci za vse mimoidoče.
Sedaj v januarju, ko je potihnila praznična mrzlica, so člani TD Podlehnik izbrali najlepšo božično-novoletno okrasitev v Občini Podlehnik. Takoj po praznikih so obiskali družino Murko-Vidovič na Rodnem Vrhu 35. Zaselek na vinorodnem območju Haloz z malim številom prebivalcev. Včasih je tukaj živelo veliko ljudi in imeli so tudi podružnično šolo. Njihova domačija stoji ob cerkvi Sv. Duha, kamor radi zahajajo.
Starejšo hišo, v kateri živi od svojega otroštva Vidovič Tončka, ki bo letos praznovala 87. rojstni dan, sta zet Marjan in hči Štefka lepo obnovila in uredila okolico. Za čistočo, cvetje in vrt pa še vedno predano skrbi Tončka. Vesela je, da ima mlade okrog sebe. Najbolj pa je vesela vsakega obiska in zelo rada zapoje.
Že nekaj let pa zet krasi zunanjost ob božično-novoletnem času. Vsako leto doda več okrasja in prižge nekaj luč več za domače zadovoljstvo in za mimoidoče krajane Rodnega Vrha, pohodnike in druge obiskovalce. Pri okraševanju mu pomaga Štefka, saj bi sam težko vse zmogel.
Želi pokazati, da še v tem majhnem zaselku živijo ljudje, ki imajo svoj kraj radi.
 
 

ADVENTNI VENEC

Člani Turističnega društva pod vodstvom predsednika Milana Vidoviča, so pred prvo adventno nedeljo s skupnimi močmi že 15. leto zapored izdelali adventni venec – velikana in adventni venček za cerkev. Na obroče so spletali iz zelenja vence, nadeli sveče, jih okrasili s pentljami. Venec – velikana so postavili na steber pred cerkev in nanj nadeli električne sveče. Ta venec bo mimoidoče pozdravljal celi adventni čas, ponoči pa bo marsikomu razsvetlil tudi delček poti ob cesti in mu zanetil droban plamenček sreče v srcu.
Izdelovanje venca ima bogato simboliko in govorico, je znamenje upanja in zmage.
Delo je bilo zahtevno, zahtevalo pa je tudi več priprav, nabiranja najrazličnejšega materiala, predvsem zelenja in seveda spretnih rok, ki so venec spletle.
Čas pred Božičem in novim letom se vsakogar dotakne na poseben način. Morda le s prijetnimi spomini na otroštvo, morda z zavzetostjo, da bo letos še posebej lepo.
Zadnji dnevi, ki jih spremlja pričakovanje praznikov, bodo kar zbežali, ne dopustimo in si vzamemo časa za svoje bližnje.
Adventni čas, je čas pričakovnja upanja, hrepenenja ter pričetek novega cerkvenega leta.
Izdelovanje venca ima bogato simboliko in govorico, je znamenje upanja in zmage.
Krog, najpopolnejši lik, lik brez začetka in konca, zelenje, ki ne uvene, kaže na našo neuničljivo upanje, z vsako novo svečko, je vsako nedeljo pred božičem več luči v naših domovih in srcih.
Blagoslov venca je opravil pred mašo p. Andrej Sotler. Prvo svečko na adventnem vencu sta prižgala župan mag. Sebastian Toplak in vodja projekta izdelave Zvonko Mlakar pred župnijsko cerkvijo Sv. Trojico.
December je zimski čas, čas mraza in teme in naj jo ogreje najlepša noč v letu in razsvetli božična luč.
Vsak izmed nas lahko, ponovno z upanjem prižge vero, mir in ljubezen!

Zdenka Golub
 
 

MARTINOVANJE 2018

Turistično društvo je v soboto, 10.11. pripravilo že 18. tradicionalno martinovanje z jesenskimi prireditvami. Prireditve so trajale v sklopu treh tednov.   FOTOGRAFIJE

Martinovo je pomemben jesenski praznik, ki je ohranil veliko vezi s kulturno dediščino. Naši daljni predniki so obhajali poseben praznik v zahvalo za vsakokratno dobro letino, ki so ga spremljale obilne pojedine, in kjer je bila vinska trta, tudi vino. Vino je dalo kulturi in ljudstvu v deželah, kjer je rastla vinska trta, poseben pečat. In tako je tudi pri nas v Halozah.
Poleg tega, da je bilo martinovo glavni zahvalni praznik za letino, so ljudje na ta dan poravnali najemnine in dajatve ter vračali dolgove.
Praznik se je s svojimi pojavnimi oblikami vedno spreminjal. Pogosti so obhodi našemljenih škofov Martinov po vinogradniških zidanicah in humoristično blagoslavljanje vina. Prav tako so zelo odzivne in pomembne prireditve martinovanja.
Martinovanje je postalo naš ljudski praznik, ki ga praznujemo ob polni mizi in z veselim srcem, da se je mošt spremenil v vino. Hkrati pa se zahvalimo za dobro letino, za sodelavce, prijatelje in naše zdravje.
Člani TD Podlehnik so pričeli jesenske prireditve že zadnjo soboto v oktobru, ko so pospravili klopotec in predali svojemu namenu obnovljeni muzej. V nedeljo ob zahvalni maši je bil blagoslov mošta in koncert Noneta PGD Zlatoličje. Nato so sledili pušlšanki. V četrtek, 8.11. je bil pušlšank v Baru Maučič, nato v petek, 9.11. na Izletniški kmetiji Cestnik - Vaupotič, v soboto, 10.11. pri Vaupotičevih in v petek, 16.11. pri družini Plajnšek ter v soboto, 17.11. pušlšank na vinogradniški kmetiji Pajnkiher. S tem dnem se tudi jesenske prireditve v Podlehniku zaključujejo.
V soboto, 10.11. je potekala tradicionalna prireditev martinovanja v kulturno turističnem centru v Podlehniku.
V kulturnem programu so nastopili turistični podmladkarji Barbara Munda in Gaja Fideršek iz OŠ Podlehnik, skupina za ohranjanje šeg in navad TD Podlehnik je pripravila šaljivi krst mošta, na trstenke je zaigral Janez Jerenec, zapele so ljudske pevke z ljudskim pevcem KPD Stoperce in zaigrali so ljudski godci Haloški veseljaki TD Podlehnik. Govorniki na prireditvi so bili predsednik TD Milan Vidovič, župan občine Podlehnik Marko Maučič in kletar TD Podlehnik Franc Pajnkiher.
Vsi so v programu uživali in se tudi nasmejali do solz. Nato so predsednik, podpredsednik in kletar TD Podlehnik udarili pipo na sod ter nazdravili z haloško kapljico. Sledila je martinova večerja in vsi so se zavrteli ob zvokih ljudskih godcev.
Prireditve so namenjene druženju, pospeševanju turizma na podeželju, bogati kulinariki, vinski kulturi in ohranjanju starih šeg in navad ter običajev in bogati nesnovni kulturi ob kulturnem letu 2018.

Zdenka Golub
Foto Sandi Šprah
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>

Aktualno

OCENJEVANJE VIN

Spoznajmo naša vina, njihove posebnosti, da jih bomo znali predstaviti, ponuditi in tržiti.

...

POHOD PO OBČINI PODLEHNIK

V soboto, 11.5.2019 je TD Podlehnik pripravilo 20. tradicionalni pohod po OBČINI PODLEHNIK. To je ...

CVETNA NEDELJA

Dnevi so spet daljši, svetlejši, toplejši in vse počasi, vendar vztrajno brsti ter zeleni. ...

19. ČISTILNA AKCIJA

Pomladansko urejanje in vzdrževanje čistega okolja je vseslovenska akcija in želi vzbuditi v ...